vineri, 28 iunie 2013

Sfintii Apostoli Petru si Pavel


 La multi si binecuvantati ani celor care poarta numele Sfintilor Apostoli Petru si Pavel!



Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti pe 29 iunie, dupa o perioada de post, care variaza ca durata, in functie de data Sfintelor Pastilor.




Sfantul Apostol Petru - fiul lui Iona si fratele Apostolului Andrei, s-a nascut in Betsaida Galileei. Numele sau iudeu era Simon, insa Mantuitorul il va numi Chifa (piatra). Dupa o pescuire minunata pe lacul Ghenizaret, este chemat sa devina pescar de oameni. Marturiseste in numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se si leapada de Hristos cand El este prins spre a fi rastignit. Dupa Inaltarea Domnului, Petru ia cuvantul in adunarea ucenicilor si aleg ca apostol pe Matia in locul lui Iuda. In ziua Cincizecimii, dupa predica Sfantului Apostol Petru, se boteaza trei mii de persoane.

Sfantul Apostol Petru a propovaduit in Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mica pana in Babilon si in ultima parte a vietii, la Roma. Sfantul Petru a murit rastignit pe cruce, cu capul in jos, in anul 67, pe 29 iunie.

Sfantul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfantul Pavel a fost elevul invatatului Gamaliel. Pavel locuia in Tars si lupta impotriva crestinilor. Sfantul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Stefan. Pe calea Damascului i se arata Hristos intr-o lumina orbitoare si il mustra: "Saule, Saule de ce ma prigonesti?”. Se converteste si primeste botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfantul Apostol Pavel a pornit in trei mari calatorii misionare si a scris 14 epistole care se gasesc in Sfanta Scriptura. A fost decapitat din porunca imparatului Nero, in anul 67.

Din cauza faptului ca Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost in temnita pentru ca L-au marturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din Romania. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiti de libertate si din cauza faptului ca cei ajunsi in penitenciare sunt persoane care au gresit fata de Dumnezeu, precum au gresit si ei: Petru S-a lepadat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe crestini.

Maine, serbam Soborul Sfintilor 12 Apostoli si facem pomenirea Sfantului Ierarh Ghelasie de la Ramet.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

joi, 27 iunie 2013

Icoana „Şapte Săgeţi" a Maicii Domnului

Icoana Maicii Domnului făctoare de minuni de la 
Biserica Ortodoxă Sf. Prooroc Ilie Cluj

„Inima omului a fost creată de Domnul ca o imensă bijuterie, destul de mare încât să-L cuprindă pe Dumnezeu. De aceea nimic din cele ale lumii nu ne poate mulţumi... De aceea sufletul omului e însetat de nemărginire... Dorinţa inimii este să alerge spre Hristos, după măsura Căruia inima a fost alcătuită." (Sfântul Nicolae Cabasila, „Despre viaţa în Hristos")
Pornind de la dorinţa inimii omului în general, ajungem la o Icoană a Maicii Domnului, cu inima străpunsă de săgeţi. Din această cauză, unii teologi au presupus că este o Icoană de influenţă catolică, unde este cunoscut cultul „inimii Maicii Domnului". În realitate, Icoana este legată de profeţia bătrânului Simeon, consemnată de Sfântul Evanghelist Luca: „...şi prin sufletul tău va trece sabie" – Ev. Luca 2, 35. Profeţia se referea la momentul când Maica Domnului avea să cunoască suferinţa despărţirii de Fiul ei iubit, răstignit înaintea ochilor săi, pe Cruce.
Icoana, mai puţin obişnuită, într-adevăr, este cunoscută sub numele de „Şapte Săgeţi", „Profeţia lui Simeon" sau „Îmblânzirea inimilor împietrite", fiind sărbătorită, conform sinaxarelor ruse, la 13 august (26 august) şi în cursul săptămânii de după Duminica Tuturor Sfinţilor. În Icoană, Maica Domnului este prezentată singură, străpunsă de săgeţi: patru în partea stângă şi trei în cea dreaptă. În alte reprezentări, apar trei săgeţi în dreapta, trei în stânga, şi una verticală, dedesuptul acestora. De aceea, anumiţi teologi consideră că există, de fapt, două Icoane diferite: una fiind „Şapte Săgeţi" şi alta „Îmblânzirea inimilor împietrite", după modul dispunerii săgeţilor, ca unică referinţă. Alţii, dimpotrivă, indiferent de dispunerea acestora, le consideră aparţinând aceluiaşi tip de Icoană, cu acelaşi număr de săgeţi (7), care simbolizează maxima suferinţă.

Consecinţele îndepărtării de tradiţiile româneşti

 

Horia Bernea: “Cu cât ne îndepărtăm de omul tradiţional, cu atât riscul imposturii este mai mare”

 “Civilizaţia ţărănească nu cunoaşte lupta pentru autodepăşire. Este o calmă şi bună exprimare a bucuriei de a exista.

Cu cât ne îndepărtăm de omul tradiţional, cu atât riscul imposturii este mai mare. Nu putem compara humanoidul viitorului cu omul complet produs de societatea satului distrus sub ochii noştri.

Ortodoxia ţăranului e profundă şi nu putem înţelege nimic din omul de azi sau din cel viitor (cu toate malformaţiile sale) fără o cunoaştere profundă a creştinismului ortodox. Românii nu au avut războaie religioase. Nu ne-am închinat la idoli. Nu am produs idoli. Nu am produs ideologii.” (Horia Bernea)

“Cu cât omul şi-a creat mai multe nevoi, semn al unei înalte trepte de civilizatie, cu atât el a devenit mai putin stăpân pe sine, cu atât a fost mai putin liber. Sufletul său aparent înăltat, devenise lipsit de putere, se subtiase şi se complicase. Cuprinzând ceea ce nu-i era firesc, renuntând la ceea ce îi era esential, pentru podoabă, şi-a pierdut adevărata frumusete şi tărie. Vieata interioară a omului a avut toate aparentele unei creşteri adevărate; in realitate s’a petrecut o sărăcire şi anume din cauză că această creştere nu era organică ci era o adunare, o adăugire. Nevoia de a corespunde vremurilor, ambitiile şi gusturile nenumărate, tot rafinamentul intelectual şi estetic, l-au sedus şi l-au îndemnat către o lume a decorativului şi inutilului.” Ernest Bernea





Lumea, aşa cum e, e zidită bine; n-o poţi schimba. Lumea e-n cuprinsu ei, nu în al nostru”; „Pământul și cerul se țân laolaltă. Și stelele, și copacii și omul țân toate laolaltă. Da cine le poate schimba? Nime! Încă vine primăvara și vara, apoi vine toamna cu ale ei și la sfârșit iarna. Așa sunt rânduite și așa merg... Lumea e așa cum a lăsat-o Dumnezeu; așa cum e, ea se țâne, are o rânduiala, nu vezi?“ [6]

 

 

Casa țărănească și casa modernă






Casa era pentru ţăran un loc de tihnă şi armonie, benefic şi sănătos, îi conferea acel echilibru interior care îi aducea linişte sufletească şi pace. Aceasta fiindcă nu era un spaţiu neutru, ci avea şi o valoare sacră, a pus suflet şi sudoare pentru ca să-şi zidească locul unde în amurg de seara să-şi plece capul.


.Omul, pentru a putea nădăjdui în trăinicia şi realitatea lucrurilor pe care le face, „imită ceva ce a făcut Divinitatea” şi „trebuie să creeze nu numai în conformitate cu actul divin, ci şi «în acelaşi timp», deci, simbolic vorbind, reface Creaţia, cosmogonia, cu oricare dintre actele sale orientate spre real” [1].
Proverbul mult cunoscut Omul sfinţeşte locul poate fi transfigurat şi îl putem parafraza spunând „munca omului sfinţeşte locul”, astfel osteneala sa devine roditoare, iar ceea ce construieşte este trainic, un lucru bine împlinit, care izvorăşte dintr-un act de dăruire, având ca scop perpetuarea vieţii. Prin aceste însuşiri, el imită actul divin, punând o temelie nu numai materială, dar şi spiritual-ontologică zidirii pe care o ridica. 

Însă soarta celor create de om atunci când, în loc să mai imite actul divin, omul a crezut că i se poate substitui, încetând să-l mai ia drept izvor și model al creațiilor sale, sedus de ideea că poate face din lume propria sa creație, a ajuns să-l faca pe om robul mândriei şi iubirii de sine!
Istoria ne confirmă că sistemele construite de un astfel de om, care a ignorat sau a nerespectat sensul Creaţiei divine, precum şi tezaurul de înţelepciune al strămoşilor, nu au fost trainice și benefice, dimpotrivă, roadele lor au otrăvit firea și omul, care a decăzut din demnitatea si vocatia la care Dumnezeu l-a chemat. Unicul lor scop nu a mai fost perpetuarea vieții, ci ambiția autoafirmării omului ca singurul stăpân al Creației, avid de a schimba din temelii ordinea dată.
Or, țăranul știa că este nedemn să fie stăpânit de astfel de ambiții, în care mocnesc patimi fără număr. Scriitorul american agrarian Wendell Berry scria că ţăranii „ştiu că păstrarea identităţii lor depinde de străduinţa lor de a primi cu recunoştinţă, de a folosi cu responsabilitate şi de a transmite mai departe intactă o moştenire – atât naturală, cât şi culturală – venită din trecut” [2].

Ei vorbesc limba vie a tradiţiei, care concentrează adevărurile referitoare la om şi întreaga înţelepciune privind modul cel mai virtuos de vieţuire a lui în lume şi în comuniune cu ceilalţi (din prezent, dar şi cu strămoşii şi urmaşii săi). Însă, fiindcă are această semnificaţie, tradiţia nu înseamnă numai conservare, ci, mai ales, transmitere, dialog, fiind „limba vitală a unei comunităţi tocmai pentru că este orientată spre viitor, spre cei care vin” (Gheorghe Fedorovici [3])
Prin urmare, țăranii porneau de la lucrurile date, pe care le respectau ca daruri de la Dumnezeu: pământ, apă, plante, animale, vremea, roadele sănătoase ale naturii şi cunoştinţele moştenite de la strămoşi [4]. În opoziție cu omul tradițional, omul civilizaţiei industriale şi tehnologice e stăpânit de ambiţia vanitoasă de a inventa, prin inginerii şi tehnologie, o nouă ordine, o nouă creaţie, riscând să alunece, inconștient, pe panta propriei extincții. Mai ales atunci când efectele acțiunilor sale sunt anularea tradiţiilor şi a specificului local, devastarea bunurilor naturale și spirituale și instrumentalizarea omului, forțat să trăiască şi să muncească într-un mediu tot mai toxic pentru sănătatea sa fizică şi sufletească. Viața omului simplu nu se mai desfășoară firesc din cauza solicitării nervoase și sufletești la care este supus, nevoit să se adapteze la o ordine prea sofisticată şi artificială, care îi complică şi îi scumpeşte infinit traiul. Ceea ce definește aceasta orânduire este lipsa măsurii și a smereniei. Negând rânduiala divină a lucrurilor, consecința iminentă a acestei noi ordini este alterarea Creaţiei. 
Când industrialismul şi finanţele domină și pervertesc o lume dedicată trup și suflet nu acoperirii nevoilor reale, ci „progresul” cu orice preţ, a avea o casă, în cadrul acestui sistem, nu mai ţine de o ordine a firescului, ca în lumea ţăranului. Omul nu mai apucă să cunoască tihna şi sentimentul securităţii care stau, de fapt, la baza motivaţiei de a avea o casa: aproape toată viaţa va trăi sub presiunea obligaţiei de a achita rate şi dobânzi enorme unor bancheri specializaţi în „ştiinţa” creării banilor din nimic. Locuinţa lui este, în general, golită de însuşirile estetice şi spirituale care umanizau casa ţăranului, integrandu-se într-o serie de alte spaţii uniformizate în construirea cărora au primat criterii comerciale şi cantitativul nivelator.
De fapt, casa omului contemporan contrazice, din ce în ce mai izbitor, arhitrâmbițatele valori ale progresului, printre care eficiența, sporirea fericirii si a confortului, îmbunătățirea calității vieții. Nu numai că sunt construite din materiale dăunătoare sănătăţii şi mediului, dar este necesar un consum imens de energie şi resurse pentru fabricarea unor astfel de case lipsite de frumuseţe. Ceea ce rezultă e o locuinţă care, pe lângă nefirescul ei, este exorbitant de scumpă. Omul este nevoit să-şi consume zilele într-o munca înrobitoare pentru a intra, după o viaţă întreaga irosită, în posesia unei cutii de beton scumpe, nesănătoase şi netrainice. Aşa cum hrana pe care ne-o oferă producţia industrială (al cărei „motor” e pus în mişcare prin stimularea consumului nemăsurat şi dominaţia cantităţii) nu mai este un dar sănătos din roadele naturii, ci un produs comercial toxic, la fel şi locuinţele pe care le obţinem cu eforturi şi sacrificii imense sunt o imitaţie proastă a ceea ce înseamnă, în mod firesc, casa. 
Cum am putea să ne sustragem acestui miraj industrialist care ne promite un paradis terestru, dar ne oferă, în schimb, imitaţii proaste, inestetice şi costisitoare? Să luăm exemplu de la ţăranul român care dispunea de multă ştiinţă şi înţelepciune de vreme ce îşi construia singur casa şi era domn peste o gospodărie care îi asigura toate cele necesare sănătăţii trupului şi sufletului.
Ţăranul avea cea mai strânsă legătură cu pământul – cuvântul „ţăran” provine din latinescul „terra” - „pământ”: „ţăran” înseamnă „omul pământului”, iar „ţăran fără pământ e un nonsens”, cum spunea filologul George Pruteanu (de asemenea, după cum sugerează chiar termenul, ţăranul este omul cel mai ataşat de ţară şi cel mai devotat acesteia, cuvântul „ţară” având şi înţelesul vechi de „ţărănime”: „la ţară” înseamnă „la sat”). El era conştient de valoarea pământului pe care trebuia să-l lucreze cu grijă şi să-l sfinţească şi a tuturor bunurilor provenind din natură. Nu numai hrana sănătoasă, dar şi materialele de construcţie îi erau la îndemână. Oricât ar părea de uimitor, materialele de construcţie erau (şi încă sunt) uşor de procurat din natură şi accesibile oricui, la un preţ derizoriu comparativ cu cel al produselor industriei materialelor de construcţii, una dintre cele mai costisitoare şi poluante la nivel mondial. [5]
Fiindcă pentru ţăran avea întâietate ordinea naturală deja existentă; el îşi cunoştea propriile limite, fără să fie stăpânit de ambiţia trufaşă de a domina firea (Constantin Noica spunea că la noi există „o dulce continuitate între fire şi spirit”); iată două cugetări ţărăneşti care fac parte dintr-o colecţie de ziceri culese de Ernest Bernea în cartea Spațiu, timp și cauzalitate la poporul român: „Lumea, aşa cum e, e zidită bine; n-o poţi schimba. Lumea e-n cuprinsu ei, nu în al nostru”; „Pământul și cerul se țân laolaltă. Și stelele, și copacii și omul țân toate laolaltă. Da cine le poate schimba? Nime! Încă vine primăvara și vara, apoi vine toamna cu ale ei și la sfârșit iarna. Așa sunt rânduite și așa merg... Lumea e așa cum a lăsat-o Dumnezeu; așa cum e, ea se țâne, are o rânduiala, nu vezi?“ [6]. 
Or, omul care s-a separat de fire printr-un exces de raţionalitate (mai ales omul occidental) a pregătit terenul pentru transformările aduse de civilizaţia industrială în cadrul căreia ordinea naturală este forţată să se supună raţionalităţii umane: adică omului „iluminat ştiinţific” care planifică de zor și cu mult zel modificarea naturii (sau a normalităţii) – până la redefinirea ei – conform unei reţete gândite de el prin care aspiră, în numele „progresului”, să facă din lume propria sa creaţie. A reuşit acest om devotat progresului şi pus pe fapte mari să-şi împlinească aspiraţia? Ca să răspundem, e suficient să cităm un înţelept proverb românesc care spune că „unde e multă minte, e şi prostie multă” [7]. 
O altă cugetare ţărănească foarte sugestivă, care, pentru omul vremurilor pe care le traversăm, ar trebui să sune ca o avertizare pe care ne-o transmite, peste timp, înțelepciunea străbunilor: „Am auzit că-s oameni învățați; da' ce ştiu ei? Ştiu ce-i rânduit da' ştiu în parte, că odată mintea, oricât de deşteaptă ar fi, să scrânteşte de nu mai e bună de nimic. Lasă lucrurile să meargă în legea lor; ce te bagi în treburi dumnezeiești? Te crezi mare, da’ te frângi. Și diavolu’ a vrut odată să întoarcă lumea altfeliu și-o căzut. Omu’ să rămâna om!“ [8]


Bibliografie:


[1] Mircea Eliade, Comentarii la Legenda Meşterului Manole, Editura Publicom, Bucureşţi, 1943, p. 98.
[2] Wendell Berry, The Agrarian Standard http://www.orionmagazine.org/index.php/articles/article/115/.
[3] Gheorghe Fedorovici, Satul românesc de la demolare la deconstrucţie http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2009/10/satul-romanesc-de-la-demolare-la.html.
[4] Wendell Berry, art. cit.
[5] Recomand un articol excelent, compus din trei părți, despre construcțiile ecologice: Radu Iliescu, Introducere la construcţiile ecologice
http://agricultura-sustenabila.blogspot.ro/2012/02/introducere-la-constructiile-ecologice.html.
[6] Ernest Bernea, Spațiu, timp și cauzalitate la poporul român, Editura Humanitas, București, 1997, pp. 64; 68.
[7] O explicaţie foarte lămuritoare a proverbului o dă Constantin Noica în cartea sa Pagini despre sufletul românesc.
[8] Ernest Bernea, Spațiu, timp și cauzalitate..., p. 69.

miercuri, 26 iunie 2013

Memoria zilei







Ia cusită-n tricolor
Să îţi aducă mereu aminte
Că istoria-i cusuta de-ai tăi eroi,
Cu sânge şi durere!
Prof. Daniela Marcu


„Ia românească este cea mai spectaculoasă piesă de port și a conservat în ea codul genetic al poporului nostru, într-o armonie de culori și simboluri adunate de milenii. Misiunea noastră este să descifrăm acest cod”
Ion Băltean,
președintele Uniunii Meșterilor Populari Republica Moldova

luni, 24 iunie 2013

Tradiții TRANSILVANE de RUSALII - Împanatul Boului (Batin- Cluj)



          În tradiția creștină, la cincizeci de zile după Învierea Domnului, se sărbătorește Pogorârea Duhului Sfânt și întemeierea bisericii. În popor această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirea de Ziua Cinzecimii sau Rusalii.
            În satele transilvane, în această zi se oficializează ierurgii de sfințire a grânelor, tot în această zi tăindu-se primul snop de grâu, din care fiecare credincios își va duce acasă câteva fire, pentru a le face cunună și pentru a le pune, în casă, la icoane, dar și in grajduri la vite, pentru ca Dumnezeu să le ferească de rău.
            În minunatul sat românesc Batin, comuna Unguras din judetul Cluj,  situat pe valea Măgurii, ce strabate Dealurile Clujului, se păstrează un obicei deosebit și anume: ÎMPĂNATUL BOULUI. După slujba de la biserică, preotul, împreună cu credincioșii, merg intr-un capăt de sat, intr-o procesiune numită ”scosu` icoanelor”, acolo se face o slujbă de sfințire a holdelor, numită ”sfîțîre țarinii”. După ce aceste două momente s-au incheiat, femeile, ajutații de barbații ”împănează” boul, adica îl îmodobesc, cu flori de rugi, (flori care au dat si numel sărbatorii- Rusalii) și spice de grâu, ca mai apoi sa fie dus pe ulițe de un alai de fete si feciori.
            Înaintea alaiului vor merge 3 feciori, călare fiecare pe cate un cal, pentru a anunța venirea boului. Următorul va fi chiar ”bou` șel impănat” eroul principal, care are pe cap cununa de flori și este ”condus” de 4 feciori. Acesta este urmat de alți 3 boi, care însă nu au cununi, de asemeni fiecare bou este tras de 4 feciori. În spatele boilor stă mândru ”pișcaru”, cel mai mare dintre flacăi, care are un bici lung din care pocnește pentru a-i forța pe boi sa înainteze.

















            Alaiul nu este complet făra fete, care trebuie să fie nemăritate. Acestea frumos gătite cu hainele de sărbătoare cântă în urma alaiului. În ultimul rând se află ceterașii care sunt trași de o căruță, la care au fost înjugații 2 boi.
Frunza verde, flori de crin
Noi sunem de la Batin.
Azi in sat ii sarbatoare
Ca ii zâua de Rusale,
Împănatu` boului,
Obiceiu` satului.

Mană boii cat mai tare
Ca vine o ploaie mare,
Ploaia vine de la cluj
Boii-s impănați cu ruji.

În această formțiune mândrele și feciorii satului, străbat ulița principală. Din loc în loc se opresc, iar sătenii le ies în cale pentru a stropi boii cu vin pe creștet și pentru a omenii tinerii cu vin, apă, colaci și prajituri.
            Ultima casă este cea a preotului, iar de acolo se întorc in mijlocul satului (care surprinzătir este în formă de cruce), în locu numit la fântâna din uliță. Aici boul împanat este dus de trei ori roată, mai apoi este eliberat, iar o fecioara trebuie să îl potolească și să facă cu el de trei ori ocolul unei mese. Celelalte fete o incurajeaza cu chiuituri:

Facețî-v-o sfîntă cruce
Dumnezău să ne ajute
Ce` ce-a prinde bou`
O cunaște tăt satu`
Că ii fată laudată
Și de feciori căutată
Că-i fată de omenie
Și-i aleasă dintr-o mie.

Bou nostru-i  chiar in față,
Fata să tîne măreață,
Măreață și îi stă bine
Nu ne face de rușine

            Traditia ne spune ca acea fata curajoasă, care potolește boul se marită intr-un an.   
Odata ce boul a fost potolit se incinge un joc, cu tot satu la un loc, cu mic cu mare, cu cel de la țâța-n gură pân` la cel cu barbă sură.
           
Felicitări celor din Batin ca țin acest obicei stravechi. Oameni minunati și de mare omenie. Din cele mai vechi timpuri bătinașii au ales, am putem spune chiar că au fost forțați, in condiții istorice, să traiască izolați pe deluri. Astfel tradiția cea adevarată a rămas nealteră și neinfluențată de alte culturi, batinașu a rămas om, a rămas creștin a rămas român adevarat.

Articol scris de 
Cătălin BUCIU

24 Iunie sanzienele şi Ziua Universala a Iei


Pe 24 iunie când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Sf. Treime; (†) Naşterea Sf. Ioan Botezătorul (Sânzienele) sărbători împreună şi  Ziua Universala a Iei

 Sanzienele sunt in credinta populara niste femei frumoase, zane bune, preotese ale soarelui, care stau ascunse in padurile intunecate, neumblate de om. Potrivit traditiei, Sanzienele se plimba pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, in fiecare an.

In aceasta noapte, zanele canta si danseaza, aduc rod culturilor, inmultesc pasarile si animalele, ii vindeca de boli pe cei bolnavi si le lecuiesc pe femeile sterpe.

Chiar daca sunt zane bune, Sanzienele pot deveni malefice, daca oamenii nu cred in forta lor si nu sarbatoresc acest eveniemnt cum se cuvine. Sanzienele starnesc vijelii si grindina. Sanzienele sunt insa flori de camp, de culoare galbena si pline de polen.




La baza acestor ritualuri stau micile flori galbene, numite sânziene, ce cresc în poieni şi care sunt culese de fete, în muzica şi chiuiturile flăcăilor, pentru a le împleti apoi în formă de cerc pentru fete şi de cruce pentru băieţi. Aceste cununi se aruncă pe casă, pe porţi, la ferestre, pe şuri, pe stupi şi chiar în culturi, în credinţa că ele vor ocroti casa şi gospodăria, vor aduce sănătate şi belşug.


Fetele care urmeaya sa se marite îşi aruncă aceste cununi pe un acoperiş, cele care rămân prinse prevestind măritişul apropiat, sau peste vite: dacă nimereşte una tânără, fata se va căsători cu un tânăr, iar dacă i se prinde cununa într-una bătrână, un om în vârstă îi va fi alesul.
Unele fetenemaritatea isi pun in noaptea de 23 iunie cateva sanziene sub perna  si astfel îşi pot vedea alesul în noaptea de Sânziene, dinspre ziua de 24 iunie.
În ajunul Sânzienelor, pe 23 iunie, fetele culegeau de pe câmp flori de sânziene şi împleteau cununi pe care le aruncau peste case.

Citeste mai mult: adevarul.ro/locale/calarasi/traditii-obiceiuri-baragan-noaptea-sanziene-florile-umplu-leac-bolnavii-tamaduiti-1_50aed4537c42d5a663a109a8/index.html

În ajunul Sânzienelor, pe 23 iunie, fetele culegeau de pe câmp flori de sânziene şi împleteau cununi pe care le aruncau peste case.

Citeste mai mult: adevarul.ro/locale/calarasi/traditii-obiceiuri-baragan-noaptea-sanziene-florile-umplu-leac-bolnavii-tamaduiti-1_50aed4537c42d5a663a109a8/index.html

În ajunul Sânzienelor, pe 23 iunie, fetele culegeau de pe câmp flori de sânziene şi împleteau cununi pe care le aruncau peste case.

Citeste mai mult: adevarul.ro/locale/calarasi/traditii-obiceiuri-baragan-noaptea-sanziene-florile-umplu-leac-bolnavii-tamaduiti-1_50aed4537c42d5a663a109a8/index.html









Obiceiuri romanesti de Sanziene
*           In zona Brasovului, in special in Rupea si Fagaras, fetele o aleg pe cea mai frumoasa si mai harnica dintre ele pe care o imbraca in haine de sarbatoare si ii pun cununa de spice de griu pe cap. Apoi o impodobesc cu multe naframe colorate si o petrec pe ogoare, pentru a le feri de seceta si grandina si pentru ca recolta sa fie imbelsugata.
*           In judetul Hunedoara, localnicii spun ca de Sanziene apar focuri in preajma fostelor mine de aur. Cei care au curaj sa se avinte acolo si sa sape, pot da peste comori ingropate si uitate de timp. Dar daca cei care sapa nu au sufletul curat, paznicii comorilor ii transforma in vilva, o fiinta jumatate om – jumatate lup, care urla in noptile cu luna plina.
*           Zona Iasiului este una dintre putinele in care obiceiurile s-au pastrat aproape nealterate de sute de ani. Pe 23, fetele nemaritate fac ghirlande din flori de sanziene pe care si le pun noaptea sub perna pentru a-si visa ursitul. Apoi fata se culca fara sa se spele, nu inainte de a rosti citeva rugaciuni, printre care si <Tatal nostru>.
*           Femeile din Vrancea se tavalesc goale in roua diminietii de 24, pentru a fi irezistibile in fata barbatilor, iar fetele nemaritate isi spala parul cu aceeasi roua pentru a fi pe placul feciorilor. Daca o femeie maritata se tavaleste prin roua in ziua de Dragaica va fi parasita de barbat si va fi batjocorita de ceilalti barbati de celelalte femei care o vor ocoli ca pe o stricata.
*           Taranii din Sibiu impletesc coronite din flori de sanziene pe care le pun agatate de coarnele vitelor pentru a le feri tot anul de boli.
*           In Mures, daca o persoana nu a vazut de multa vreme pe cineva si nici nu are cum sa ia legatura cu ea, impleteste cununi de sanziene gindindu-se mereu la respectivul. Apoi arunca pe acoperisul casei coroana. Daca aceasta ramine acolo, inseamna ca persoana e bine sanatoasa. Daca aluneca pana la marginea acoperisului, inseamna ca nu mai are zile multe sau e foarte grav bolnav. Iar daca o sa cada de pe acoperis, persoana a murit sau va muri in curand.
*           In satele din Banat, se spune ca     roua culeasa in noaptea de Sanziene de pe plantele cu acelasi nume are proprietati magice. Cei care se ung pe fata si pe trup cu ea isi vor pastra vigoarea si vor deveni mai frumosi. Daca roua este culeasa dimineata, inainte de rasaritul soarelui se spune ca poate vindeca artroza si durerile reumatice. In unele zone din Subcarpatii Orientali, din petale de dragaica fierte in untura alba de porc in care se adauga frunze de patlagina si se presara argila rosie, se face un unguent despre care oamenii spun ca vindeca foarte repede ranile deschise.
*           In noaptea de Rusalii nu ai voie sa dormi afara, sa mergi la raspintii sau sa calatoresti. Cei care sunt pedepsiti de Rusalii se pot vindeca doar prin slujbe tinute de preot.
*           Frunzele si florile de tei, sfintite la biserica vindeca o serie de boli, intre care si surzenia. Se spune ca frunzele de tei ajuta sufletele mortilor sa se inalte la ceruri, suflete care, pana in ziua de Rusalii, au stat agatate de streasinile caselor.
Eliszar